maandag 4 april 2016, 20:53:46 uur.

.

Politie en leger
samen
tegen terreur

.

I n België trekken leger en politie samen op tegen terreur. Daarvoor is een speciale brigade opgericht. Die werkt vanuit Luik. Het Snelle Interventie Team van leger en politie is 24 uur per dag 365 dagen van het jaar inzetbaar.

Er worden momenteel 500 man politie en 500 militairen in no time klaargestoomd voor de gemeenschappelijke taak. Dat is assistentie verlenen op alle gebied, instroom van terroristen bestrijden en vluchtpogingen verijdelen.

Ook worden 1000 bewakers versneld opgeleid om met het Team mee te doen. Zij worden ter bewoning en bewaking gehuisvest als "ogen en oren". In risicovolle wijken en buurten zoals Molenbeek.

De plaats Luik voor de nieuwe Brigade is gekozen omdat die direct aan uit- en invalswegen ligt. Voor de omliggende periferie: Brussel, Londen, Parijs, Rotterdam, Berlijn en München. Er is een directe rechte lijn die terroristen vanuit Syrië "forensen". Over München en Luik naar en van Brussel.

Wapens- en munitietransporten op deze lijn wil men voortaan onderscheppen. Vluchtende terroristen overmeesteren. Aanvoer wapens en minitie stoppen.

De nieuwe indeling van de korpsen is in gang gezet door de aanslag op Zaventem. Dat werd op de persconferentie van Politie en leger afgelopen zaterdag meegedeeld. Het nieuws daarvan werd 's avonds uitgezonden door de franstalig Belgische staatstelevisie RTBF.

De regering in België wil voorkomen dat Brussel uit de gratie raakt. Het bestuurscentrum van Europa zou naar concurrent Geneve verplaatst worden. Als de Brusselse voorzieningen niet meer goed genoeg zijn. Zaventem is verouderd. Het moet helemaal opnieuw worden opgebouwd. Bedrijven en bestuur haken anders spoedig af.

De samenwerking van de nieuwe Interventie Eenheid met het buitenland is nog niet goed. Men moet veel gemakkelijker in achtervolgingen over elkaars grenzen heen kunnen gaan. De informatie-overdracht is chaotisch. Er is geen INRAP-net (Internationaal Rapportage Netwerk. Zoals vroeger bij de Rijkspolitie). Er doen zich grote taalproblemen en onduidelijke bevoegdheden voor.

Een goede aanpak van het terrorisme in Europa is er nog niet.

Het nieuwe Snelle Interventie Team politie en leger van België en Nederland aan beide kanten van de grens vanaf Luik is alvast een goede stap.

.

.

.

.

Jules Zollner.

.

.

.

.Previous HomeKlik op de ikoontjes hierboven of op de bovenkop of de foto, voor de site-voorpag. -- Twitter: --- Facebook:

Reacties: Mail:

blog@juzonieuws.nl