.

maandag 21 maart 2016, 16:06 uur.

.

Spraakherkenning beter dan vingerafdruk

.

O p de Fransbelgische zender RTBF La Une werd zondag 20 maart 2016 in het middagdiscussieprogramma "Les décodeurs" door de Belgische minister van Justitie Koen Geens gemeld dat ---spraakherkenning--- in het afluister-telefoonverkeer in België op grote schaal zijn intrede heeft gedaan.

Het is in België (en Nederland) niet meer nodig enkel en alleen de telefoons van criminelen af te laten luisteren door de geheime diensten.

Tegenwoordig wordt daar automatisch uit een heel erg groot aantal afgeluisterde telefoongesprekken de precieze stem van zeer dringend gezochte criminelen uit gefilterd. Daarna vindt automatisch snelle exacte locale zender-plaatsbepaling plaats.

De technolgie om dader-spraak-telefoongesprekken door de staatsveiligheid af te luisteren te herkennen en exact lokaal in te delen is in België en Frankrijk voor de geheime diensten veel verder ontwikkeld dan in de omringende Europese landen.

De eerste vergaande stappen daartoe werden al in de zeventiger jaren van de vorige eeuw gezet door de Belgische uitvinders Lernout en Hauspie. Hun computerprogramma's werden overgenomen en aangepast door de Belgische overheid, justitie en politie.

Van de Lernout Hauspie spraakherkenningsprogramma's kwamen ook burgerversies vrij in de handel beschikbaar. De uitvinders, mede gefinancierd door fondsen uit de burgerij en het bedrijfsleven, werken daarvoor samen met Amerikaanse leveranciers van speciale hardware en computerprogramma's (Microsoft Office).

De herkenning en indeling van de stem is veel duidelijker en betrouwbaarder als bewijs(hulp)middel, dan de vingerafdruk.

De Franse geheime dienst laat onafgebroken alle telefoongesprekken die er in binnen- en buitenland worden gevoerd afluisteren en uitfilteren door middel van spraakherkenning en plaatslocatie.

.

.

.

Jules Zollner.

.

.

.

Previous Home Next

Klik op de ikoontjes hierboven of op de bovenkop of de foto, voor de site-voorpag. -- Twitter: --- Facebook:

Reacties: Mail:

blog@juzonieuws.nl