vrijdag 7 februari 2020, 19:42 u

Adembenemend

Het boek "Moordsporen" van Jolande van der Graaf en Dick Gosewehr lees je in één adem uit. Zo spannend is het.

Het verscheen een paar maanden geleden. Je begint er 's avonds om 10 uur aan, 's morgens om 6 uur is het uit.

Beide schrijvers leveren een topprestatie van formaat, in beschrijving hoe het bij politie en Justitie toegaat.

Niet in alle gevallen, gelukkig niet, maar wel heel vaak, en met ontstellend resultaat.

Net zoals bij alle mensenwerk, gaat er ook bij de politie veel fout. Er zijn maar heel weinig mensen die beseffen, of meemaken, dat bepaalde zaken en onderzoeken, resultaten bij de politie, helemaal mislukken.

Daarbij komt, dat er maar een oplossingspercentage ernstige misdrijven is van dertig procent.

Drie op de tien plegers van ernstige misdrijven komen er dus straffeloos mee weg.

Politie en Justitie wekken daarmee niet veel vertrouwen.

Nu is het gelukkig niet zo, dat politie en Justitie van Nederland opzettelijk, of uit wat voor soort foutief handelen of denken dan ook, proberen de zaken te verknoeien.

In het boek van beide schrijvers leggen zij uit wat, en waarom de zaken en taken niet tot een goed einde komen.

Waarheidsvinding

Bij politierecherche gaat het om de waarheidsvinding. Aan knoeierijen met de waarheidsvinding bij de politie heeft oud-politierechercheur Dick Gosewehr een broertje dood.
Samen met politiepsycholoog Harrie Timmerman richtte hij een eigen cold case team onopgeloste zaken op. Psychologen zijn zeldzaam en kostbaar bij de politie. Naar hun wordt nooit geluisterd. Samen hebben zij de website Waarheidsvinding. Alle door hun behandelde zaken worden vermeld. Ze zijn adembenemend en ook shockerend. Het boek verwijst er ook naar. Er gaat veel mis bij politie en Justitie.

Verslaggeving

Ook bij politie- en justitieverslaggeefster Jolanda van der Graaf van de Telegraaf gaat het om waarheidsvinding. Twintig jaar beoefent zij het vak en dat is enorm zwaar en lang. Ik weet en deed het zelf. Na twintig jaar houden ze er allemaal mee op. Ook Peter R de Vries trok zich terug uit de actuele en akute politieverslaggeving.
Er moet ook nog iets te leven overblijven.

Het nieuws en de crime vragen niet of je toevallig ligt en wil slapen. Je moet er ieder moment van de dag of nacht uit. Ook in de weekends, de vakanties. Je mag nooit alcohol gebruiken en roken. Je moet zo sterk zijn als een paard.

"Je bent 24 uur van de dag en van de nacht bij mij in dienst", zegt de hoofdredacteur. Jolanda van der Graaf versterkt nu het team van Dick Gosewehr. Zij is blijmoedig, opgewekt en levenslustig van aard. Begint iedere dag met veel plezier aan haar werk zoals ze dat ook bij De Telegraaf gewend was. De lat wordt hoog gelegd.

Je moet van ijzersterk hout gesneden zijn om het bij politie-recherche-coldcaseteams uit en vol te houden. De tegenwerking vooral uit het eigen korps en van Justitie is machtig en oneindig groot. Jolande en Dick hebben echter hun sporen in het beroep verdiend. Hun maak je niet zo veel meer wijs. Ze zijn bovendien door leeftijd en status ruimschoots voldoende onafhankelijk. Dat is iets wat we van politie en Justitie bijlange na niet kunnen zeggen.

Fiat

Onderzoek en resultaat, vervolging en bestraffing moeten meestal worden voorgelegd aan "hogere legerleiding". Als daar zijn de minister, de vzcollp'sg, de burgemeester, de captains of industry, het buitenland.

Vrijspraak

Alleen de pers heeft als hoogste instantie in Nederland, de bevoegdheid en de mogelijkheid om vrijspraak te verschaffen. In alle andere gevallen is zij zonder mededogen. Publicatie is de zwaarste straf die er is.

Het is adembenemend en shockerend om in het boek te lezen hoe de zaken die in Nederland bij de politie misgaan worden aangepakt. Daarin schrijft Jolande over de zaken van Dick en het team zoals ze is. Open eerlijk vriendelijk degelijk en blij.

Er zijn maar heel weinig boeken over de politie en Justitie en over de feilen en tekortkomingen, het falen van de structuren rituelen en manualen, die er bij Justitie en politie van Nederland heersen en in stand worden gehouden.

Comité P

In het buitenland is dat wel anders. In België gaat regerings-Comité P van en voor de burgerij veel dieper. Duitsland geeft in alle ernstige zaken op alle fronten en manieren de meest frequente openheid. Journalisten zijn daar vaak embedded.

Alle reden, voor iedere geinteresseerde, om het boek te kopen en te lezen.

De beide auteurs dagelijks te volgen op hun sites.

Waarheidsvinding.com
Femkefataal.nl


Jules Zollner.
Previous Home Next

___________________________________________________________________
Klik op de ikoontjes hierboven of op de bovenkop of de foto, voor de site-voorpag. --
Twitter: --- Facebook: -- Mail: --
blog@juzonieuws.nl